02122383900

یکی از مشکلات عمده ای که ممکن است برای هر فردی پیش بیاید مربوط به پوسیدگی دندان ها می باشد. پوسیدگی دندان ها علل مختلفی دارد که بسته به جنس دندان ممکن است هر زمانی رخ دهد. از علل شایع پوسیدگی می توان موارد زیر را نام برد: 

جنس دندان ها : برخی از افراد به صورت ژنتیکی از دندان های ضعیفی برخوردار هستند. این افراد برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها باید به نظافت دندان هایشان به صورت مداوم پافشاری کنند. حداقل روزی دو بار به مدت 5 دقیقه باید مسواک بزنند و همچنین حداقل یک روز در میان از نخ دندان استفاده نمایند.

عدم رسیدگی به نظافت دندان ها : از مهمترین علل ایجاد پوسیدگی دندان ها عدم رسیدگی به نظافت آنها می باشد. حداقل روزی دو مرتبه بعد از هر وعده غذایی باید مسواک زده شود. همچنین برای زدودن مواد غذای بین دندان ها باید از نخ دندان استفاده نمود. 

کمبود برخی از ویتامین ها در بدن : کمبود ویتامین های A,C,D , کلسیم و فسفر سبب ضعیف شدن دندان ها و در نتیجه پوسیدگی آنها در مدت کوتاهی می شود. 

استعمال دخانیات : استعمال دخانیات پوسیدگی دندان ها را تسریع می کند . کشیدن سیگار علاوه بر زدو و بد رنگ کردن دندان ها باعث پوسیدگی دندان ها نیز می شود. 

رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند به صورت چشمگیری از پوسیدگی دندان ها جلوگیری نماید. پوسیدگی دندان ها اغلب بر اثر تجمع میکروب ها و باکتری ها در میان و روی دندان ها اتفاق می افتد. وقتی مواد غذایی د دهان باقی می مانند به مرور زمان با بزاق ترکیب می شوند و ماده ای به نام پلاک را به وجود می آورند. پلاک عامل اصلی پوسیدگی است که به دندان ها می چسبد و رفته رفته به سطوح پایین تر دندان نفوذ پیدا می کند. پوسیدگی دندان اغلب با درد ، حساسیت به مواد غذایی سرد و گرم و انواع مزه ها همراه است. اگر پوسیدگی دندان ها بر طرف نشود ، دندان باید کشیده شود. حتی پوسیدگی جزئی دندان را می توان با تصویر برداری تشخیص داد. 

بسته به میزان پوسیدگی دندان ها روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. پوسیدگی دندان اگر سطحی باشد می توان به راحتی با استفاده از فلوراید تراپی آن را متوقف نمود. اگر پوسیدگی به مینای دندان رسیده باشد دیگر نمی توان از گسترش آن جلوگیری نمود. 

وقتی پوسیدگی به مینای دندان برسد باید آن را ترمیم نمود. برای این کار کافیست قسمت هایی که تغییر رنگ داده و پوسیده شده اند از روی دندان با استفاده از وسایل دندانپزشکی حذف می شوند سپس با استفاده از آمالگام دندان خالی شده پر می گردد . آمالگام موادی از جنس نقره، قلع ، روی ، مس و جیوه می باشد . همچنین می توان از مواد کامپوزیت که هم رنگ دندان است برای ترمیم پوسیدگی استفاده نمود. 

بعد از حذف قسمت های پوسیده می توان دندان مورد نظر را با استفاده از روکش ترمیم نمود، روکش دندان معمولا دو نوع PFM و سرامیکی است. 

وقتی پوسیدگی در مرحله ابتدایی برطرف یا متوقف نشود به عصب دندان میرسد. در این مرحله مینا و عاج دندان به طور کامل پوسیده شده است . پوسیدگی به پالپ دندان رسیده ، وقتی پوسیدگی به پالپ برسد لثه و دندان ملتهب می شود و باید ریشه های دندان درمان شوند. اصطلاح عصب کشی مربوط به این مرحله از پوسیدگی دندان می باشد. البته واژه عصب کشی فقط در میان مردم رواج دارد و در علم پزشکی به آن درمان ریشه یا روت کانال تراپی یا اندو می گویند. 

زمانی می رسد که پوسیدگی به انتهای دندان یعنی به لثه ها می رسد در این زمان درمانی جز کشیدن دندان پوسیده وجود ندارد. گاهی اوقات در این مرحله درد دندان همراه بیمار است اما گاهی دردی وجود ندارد و در صورت عدم کشیدن و درمان دندان ، امکان دارد دندان در برخورد با مواد غذایی بشکند. جای خالی دندان معمولا با روش ایمپلنت یا کاشت دندان ثابت پر می شود. 

برای جلوگیری از این اتفاقات که نهایتا به حذف دندان ختم می شود ، بهتر است حداقل سالی 2 بار به دندانپزشک مراجعه نمایید تا در صورت وجود پوسیدگی در دندان به سرعت متوقف یا حذف شود . رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند تا حد زیادی از پوسیدگی و دیگر بیماری های دهان و دندان جلوگیری کند.